Dichter op het land ben ik terwijl ik wandel tussen wolk en weiland van Schokland. Dit eiland, dat niet meer omvat wordt door water, maar dat weidse vergezichten biedt op groen gras en majestueus drijvende wolken. Hier ben ik dichter op het land waar de hemel de aarde zichtbaar aanraakt.

Waar hemel en aarde elkaar raken

Nooit was ik hier eerder. Kunstenaars en dichters stippelen een route uit die je als wandelaar kunt volgen. Landart en poezie leiden je over paden en in bijzondere huizen.

Zelfs zonder kunstobjecten en poëzie is dit landschap van Schokland een lang lopend schitterend gedicht.

Ik loop hier met mijn lief in wind en licht  langs de brievenbussen met poezie . Om de beurten lezen we elkaar voor. Woorden raken. Een enkele keer verliezen we de draad van een gedicht.

We beklimmen een toren met uitzicht over dit schokkend mooie landschap. We kussen elkaar. Ik zie  zo dichtbij, hoe het september licht gouden spikkeltjes danst op zijn gezicht. Dan kijkt mijn blik weer naar die heldere horizon in de verte. Een zucht van overvloed.

En ver achter dit alles

ligt het thuisland van de kunstwerken,

van die zonderlinge,

zwijgzame en geduldige dingen,

die vreemd tussen de dingen van het alledaagse leven staan,

tussen de bezige mensen,

de geduldige dieren en de spelende kinderen.

Rainer Maria Rilke (bron: Dichter op het Land

*Dichter op het land is een Land-art and Poetry project van Museum Schokland en is nog te zien tot 22 september 2019.  Museum Schokland en Schokland zelf zijn hoe dan ook bijzonder de moeite waard om te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *