Ik verheug mij… appte ik mijn nieuwe vlam, na zijn voorstel voor een derde date.

‘Verheugen’, wat een typisch woord, dacht ik. In de verte heugen? In de verte herinneren? Een herinnering uit de toekomst? Ik dacht na over verheugen.

Lichamelijk

Is verheugen een soort verlangen?

Nee verlangen is iets anders. Verheugen is lichtvoetiger.

Ik spreek het woord ‘verheugen’ en ‘verlangen’ hard op uit en merk op dat de – a- uit verlangen gelijk de diepte in zakt. De -a- klank resoneert in mijn lichaam naar beneden, langs hart en buik. Verlangen voelt fysieker en dieper dan verheugen.

De -eu- klank blijft in mijn mond resoneren. Verheugen komt uit het hoofd, uit mijn denken, uit mijn geheugen. Verlangen komt uit andere diepten en is lichamelijker. Verlangen kent vele vormen en variaties: vluchtige, ernstige, hartstochtelijke, intense, pijnlijke en liedjes van….

Verheugen is vrij simpel, vrolijk en blij.

Toekomstmuziek

Ik vraag me af hoe je verheugen in het Engels zegt. ‘Looking forward’. Niet dat mijn Engels zo goed is, en mogelijk zijn er talrijke opties om dit verheugen in het Engels uit te drukken, zo rijk is mijn Engelse vocabulaire niet, maar deze vertaling is wel grappig: Looking forward, – vooruit kijken.

Zowel -looking forward to it-  als -verheugen op- zijn nog een beetje formeel, nog een beetje terughoudend en gaan over iets dat verder op ligt, je kijkt vooruit. Je kijkt er naar uit.    

Misschien zie je al plaatjes in je hoofd van hoe het er uit gaat zien, of hoe het smaakt, ruikt, klinkt, of wat je gaat voelen?  Je vermoedt dat het heel leuk gaat worden, maar ja, je weet het nooit zeker he, met zo’n herinnering uit de toekomst.

Ja, ja zeker, ik zie wel plaatjes van die derde ontmoeting, ook al heeft deze nog niet plaats gevonden. Tamelijk zinnenprikkelende plaatjes wel, moet ik bekennen.

Prikkel

Zinnenprikkelend, oei, weer zo’n heerlijk woord.

En plots stroomt daar toch een vlaag van verlangen door mijn buik.

Verheugen maakt verlangen wakker.

2 Comments on “Verheugen maakt verlangen wakker”

    • Ha Peter, ha, ja dat zal ik steeds weer opnieuw doen, ‘Mij her-verheugen’… zit in de aard van het beestje. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *